Foto: Karlskrona FC

Rasisthånades av publiken – blev fotbollsmästare

Uppdaterad
Publicerad

Laget vann kommunmästerskapen i fotboll. Men efterspelet till Karlskrona FC:s cuptriumf kom mest att handla om den rasism som spelarna utsattes för – från publiken.

Med bara en träningsmatch som förberedelse och ett lag med spelare som aldrig spelat tillsammans lyckades ändå Karlskrona FC vinna mellandagarnas kommunmästerskap i fotboll. Laget briljerade särskilt med sina tekniska färdigheter.

Men trots framgången på plan kom eftersnacket mest att handla om de glåpord som lagets spelare tvingades utstå från läktarhåll under matcherna.

–Tyvärr fick våra spelare under varje match höra grova rasistiska uttryck. Det var n-ordet och jävla utlänningar. Men jag är imponerad över att spelarna lyckades hålla sig lugna, fokusera på fotbollen och inte agera utåt, säger tränaren Arton Elshani, som också är ordförande i Karlskrona FC.

Hur hanterade du som tränare situationen?

– Jag pratade med killarna mellan matcherna och förvarnade dem på att vi skulle bli provocerade från vissa delar av publiken. Det är klart att det är sorgligt att det kan ske i ett civiliserat samhälle, men samtidigt fungerade det som tändvätska för laget. Och vi vann ju hela turneringen, säger Arton Eshani.

Uppmärksammats i sociala medier

I ett uppmärksammat inlägg i sociala medier skriver han bland annat: ”/.../man märker vilken liten stad och vilka små trångsynta människor det bor här genom publikens agerande.”

Kommunmästerskapen i fotboll arrangeras av Jämjö Goif. Föreningens ordförande Bengt Grönblad stod under matcherna i entrén och säger sig själv inte ha uppfattat de nedlåtande påhoppen från publiken.

Han har dock fått information om det inträffade i efterhand.

– Det jag hört är givetvis beklagligt och ingenting som vi som arrangörsförening står bakom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.