Sveriges Radio och SVT:s redaktioner i Blekinge håller till på Högabergsgatan i centrala Karlskrona. Foto: Konrad Olsson/SVT

Tyst i radion vid strömavbrott – varade över sju minuter

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan klockan 13.00 på fredagen drabbades Trossö av ett stort strömavbrott. Samtidigt hördes ingenting från P4 Blekinges sändning på över sju minuter.

– Sådant här får ju inte inträffa, säger kanalchef Peppe Alfiero.

Enligt Affärsverken inträffade ett större strömavbrott klockan 12:56 i deras elnät som påverkade hela Trossö. Drygt 10 000 hushåll ska ha drabbats och trots att strömmen är tillbaka kan avbrottet fortfarande ha en viss påverkan på en del funktioner.

I P4 Blekinges sändning blev det under strömavbrottet tyst i sju minuter och 22 sekunder, något som inte ska hända. Radion ses som det massmedium som ska vara pålitligt under stora påfrestningar på samhället, så som svåra stormar och elavbrott.

– Allt ska ha fungerat hos oss, det var inga problem med reservkraften eller med vår teknik, säger Peppe Alfiero, kanalchef i Blekinge.

Anledningen ska ha varit att reservkraften på nätbolaget Teracoms sändare inte gick igång på masten på Bryggarberget, som bland annat sänder ut P4 Blekinge i FM.

– Vi ser självklart allvarligt på detta. Jag ska fördjupa mig i vad som hänt, säger Peppe Alfiero.

Även sändningar på SVT:s kanaler 1 och 2 har påverkats i området.

Ska inleda internutredning

Enligt Teracom är en servicetekniker på plats i Karlskrona för att undersöka orsaken till att deras reservkraft inte gått igång som den ska.

– Det är väldigt ovanligt att den inte gör det. Vi får nu göra en internutredning och se vilka förebyggande aktiviteter som behövs för att det inte ska hända igen, säger Teracoms presskontakt Christina Pernståhl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.