Foto: Scanpix

Räkningar för porrsurf kan vara bluff

Uppdaterad
Publicerad

Det Ronnebybaserade företaget vill ha pengar för påstådd mobilsurf på porrsidor. Nu varnar polisen allmänheten för att betala.

Hittills har ett 50-tal anmälningar från hela landet kommit in mot det misstänkta bluffbolaget.

Blekingepolisen har nu inlett en förundersökning om misstänkt bedrägeri och flera fall av försök till bedrägeri. Polisen misstänker att företaget, som enligt bolagshandlingarna företräds av en 22-årig man skriven i Ronneby, sänt ut mängder av falska fakturor.

– Det tycks ha skett slumpvis. Det är både män och kvinnor från olika platser i landet och i skilda åldrar som kontaktat oss, säger kriminalkommissarie Billy Ingemarsson, chef för bedrägerienheten i Blekinge.

I de fakturor som skickats ut påstår Ronnebyföretaget att privatpersonen som krävs på pengar mobilsurfat på pornografiska betalsidor på internet. Beloppen varierar.

– Det handlar om allt från några hundralappar till tiotusentals kronor i något fall, säger Billy Ingemarsson.

Polisen uppmanar nu alla som kontaktats av företaget att vända sig till polisen.

– Är det så att man inte nyttjat den här tjänsten så ska man definitivt inte betala. Vår uppfattning är att det här handlar om omfattande och organiserad verksamhet som vi ser mycket allvarligt på, säger Billy Ingemarsson.

Enligt polisen har de flesta som nu anmält företaget struntat i att betala för det påstådda surfandet.

– Men det finns också exempel där personen ifråga har betalat in summan på fakturan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.