Lantbrukaren Per Brunberg ville flytta en stenmur på sin mark. Foto: SVT

Bonde nekas flytta stenar: ”Blev oerhört häpen”

Uppdaterad
Publicerad

En halvt nedriven stenmur har blivit ett stort problem för lantbrukaren Per Brunberg på Björketorps gård utanför Ronneby. Han vill flytta på stenarna för att underlätta arbetet med sin verksamhet men har fått nej från både länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen.

För att Per Brunberg ska kunna utveckla sitt lantbruk vill han flytta på några stenar som ligger på ett av hans fält bort till ett röse ungefär 20 meter från platsen. Han ansökte om tillstånd för att göra flytten hos länsstyrelsen, men till sin förvåning fick han ett blankt nej.

– Jag trodde inte det var sant. Jag blev oerhört häpen, säger Per Brunberg som menar att stenarna utgör en uppenbar risk att skada maskinerna.

Länsstyrelsen hänvisar till ett biotopskydd för stenmurar som finns enligt miljölagen. Detta går att söka dispens för men i det här fallet menar länsstyrelsen att villkoren för dispens inte är uppfyllda.

– Självklart bryr vi oss mycket om företagande och det är ett högt prioriterat område i Blekinge men vi måste titta på det man vill göra i förhållande till den miljölagstiftning som finns, säger Håkan Anderberg på länsstyrelsen i Blekinge.

Överklagar på nytt

Per Brunberg överklagade beslutet till mark- och miljödomstolen som tog upp ärendet men gick efter ungefär samma linje som länsstyrelsen, med undantag för 20 meter som han fick godkännande till att ta bort.

Nu tänker han, med hjälp av LRF konsult, driva fallet vidare till högsta instans och hoppas att ärendet ska tas upp och bli vägledande för liknande fall.  

– Vi vill ha en överprövning och få klart en gång för alla vad som gäller, för detta är ett Sverigeproblem, säger Per Brunberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.