Per Brunberg, lantbrukare i Blekinge, har haft kontakt med polisen inför årets kommande kosläpp. Foto: SVT/Stina Sandström

Lantbrukare oroliga inför kosläppen – vill ha polisbevakning

Publicerad

Snart är det dags för årets kosläpp där korna släpps ut på grönbete. Men många lantbrukare är rädda att djurättsaktivister ska störa arrangemangen och vill ha hjälp av polis.

Per Brunberg på Björketorps gård i Blekinge har anordnat kosläpp öppna för besökare i 25 år. Han upplever att hotbilden mot djurägare har ökat de senaste åren och har därför funderat extra på säkerheten inför det kommande arrangemanget.

– Jag kan inte säga att jag är jätteorolig men man vet aldrig. Man blir ju rädd när man läser allt på sociala medier där tonläget är absurt, säger han.

Vill ha polis på plats

Per Brunberg har därför varit i kontakt med polisen inför det kommande kosläppet.

– De får jättegärna komma hit och synas och vara här. Det är möjligt att det kan lugna ner det lite för det får absolut inte hända något, säger han.

Även Lantbrukarnas Riksförbund upplever att hotbilden har ökat den senaste tiden.

– Sedan vintern 2017 har vi sett att det blivit mer organiserat och de demonstrationer som varit mot enskilda lantbrukare känns mer systematiska, säger Maria Svensson, vice ordförande Lantbrukarnas riksförbund.

Polisen känner till oron

Polisen ser ingen konkret hotbild mot kosläppen i nuläget men är medveten om den oro som finns.

– Vi känner till att det finns en oro att aktivister ska komma och störa och i de fall man känner en konkret oro och har någonting att gå på tycker jag att man ska kontakta sin lokala polis, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson polisen region Syd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer