Ersättningen för borgerliga vigselförrättare har inte ändrats på 30 år. Foto: TT

Borgerliga vigselförrättare kräver högre ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Ersättningen för borgerliga vigselförrättare har inte ändrats på 30 år. I ett nationellt öppet brev till justitieministern skriver 13 av dem att de anser att deras ersättning är för låg, 110 kronor per bröllop. 

I skrivelsen menar de borgerliga vigselförrättarna, som kommer från hela landet, att det är på tiden att ersättningsnivån för vigselförrättare ses över. 

”Vigselförrättare har ett viktigt uppdrag som bör värdesättas ekonomiskt. Det är hög tid att höja landets vigselförrättares ekonomiska ersättning för att möta den ökade efterfrågan av borgerliga vigslar”, står det i skrivelsen till justitieminister Morgan Johansson (S).

Flygstationschefen viger

Mona Glans som är flygstationschef vid Ronneby Airport har varit borgerlig vigselförrättare i två år.

Främst viger hon par under Pridefestivaler runt om i landet, men har även en hel del vigslar i den egna kommunen. Hon har själv inte funderat särskilt mycket över den ersättning man får för att utföra en borgerlig vigsel.

– Grunden till att jag blev vigselförrättare var att Swedavia viger par under pridefestivaler. Det var så det började. Ersättningen på 110 kronor är egentligen inga pengar. Det är så pass lite att man lika gärna hade kunnat strunta i det, säger Mona Glans.

Men tycker du att ersättningen borde vara högre?

– Det är en bra fråga. Jag har inte funderat på det, utan tror att de som är vigselförrättare är det av en helt annan anledning. Men det är klart att det kanske är så att man bör se över det. Det är ändå så att det tar lite tid.

Ersättningen betalas ut av länsstyrelsen. Praxis har genom åren blivit att vigselförrättaren även har begärt reseersättning av brudparet om paret önskar att vigseln ska förrättas på annan plats än den som kommunen tillhandahåller. Det ersätts inte av staten.

– I Blekinge har vi faktiskt inte fått några klagomål på ersättningen, inte vad jag känner till, säger Helena Morgonsköld som är länsråd.

”Ett förlustuppdrag ekonomiskt”

Men Sofia Bothorp, före detta kommunalråd för miljöpartiet i Karlskrona, säger att det ibland grymtas bland de borgliga vigselförrättarna.

– Det är ju ett hedersuppdrag att vara vigselförrättare och fantastiskt att få vara med om någons bröllop – men det är ju ett förlustuppdrag för den som gör det rent ekonomiskt. Jag hade en midsommarafton när jag vigde fem par på olika platser i kommunen och körde runt mellan dessa, jag fick 110 för det första och sedan 30 kronor per bröllop, totalt 230 kronor för hela min midsommarafton.

Detta tror hon på sikt kan leda till att färre vill bli borgliga vigselförrättare och att fler bröllop kommer ske i rådhuset på kontorstid.

– Det gör det hela lättare men det är ju bröllopen i naturen eller hemma i trädgården som är så fantastiska, folk måste ju kunna få gifta sig var de vill, säger Sofia Bothorp.

”Är man upptagen får man säga nej”

Heléne Björklund (S) är kommunalråd i Sölvesborg och har varit vigselförrättare i tio år.

– Ja, jag började då för det var ungefär samtidigt som partnerskapslagen trädde i kraft och det var snack om att vissa inte ville viga samkönade par. Så jag tänkte att det ska jag göra! Men det har inte blivit så många sådana vigslar för mig, men attityderna har ju tack och lov ändrats och blivit bättre så att alla gör det.

Närmaste vigsel för Heléne Björklund är vigslar på rockfestivalen Sweden Rock i Norje, som besökarna köar till. För henne är ersättningen inte viktig.

– Nej, för mig är det en service i och med det jobb som jag har och som jag gärna gör om jag har tid. Har man frågat efter mig gör jag det gärna, det är ju fantastiskt fint att få vara med om någons bröllop.

– Men jag kan förstå att ersättningen kan ses som för låg, Det tar ändå lång tid, och man kan ju inte åka någonstans den helgen, för det är ju ofta på helger. Det kan ta flera timmar och man måste ta sig någonstans och fixa till sig. Men är man upptagen den dagen får man ju säga nej, säger Heléne Björklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.