Börje Alriksson, 92, har jobbat i Långasjö Kvarn sedan mitten av 30-talet. Och han har inga planer på att sluta. Foto: SVT/Erik Alfredsson

Blekinges äldste mjölnare har inga planer på pension

Publicerad

– Den här ledstången brukade jag åka nerför innan. Men det gör jag inte längre.

Det är inte samma klipp i stegen som det var förr, och vissa av sysslorna tar lite längre tid för Börje Alriksson att utföra. Å andra sidan så gör det kanske inte så mycket, eftersom kundbasen har krympt avsevärt under de dryga 80 år som Långasjö Kvarn har varit i drift.

– Vi kunde ha tre-fyra hästskjutsar i kö med säckar som skulle malas. I dag är det knappt någonting, säger Börje Alriksson.

Men lite är det fortfarande att göra. Tidigare under dagen har han haft två kunder som köpt djurfoder, och senast igår malde han flera kilo vetemjöl.

Kulturhistorisk kvarn

Långasjö Kvarn byggdes 1932, över Nättrabyån några kilometer väster om Holmsjö. De flesta av maskinerna står kvar på samma ställe som de gjort sedan dess, och alla fungerar fortfarande.

– Jag började jobba här när jag gick i skolan. Och det var ju ett tag sedan. Sedan tog jag och min bror över den och skötte den tillsammans. Han hade mest hand om sågen, men han gick bort för några år sedan så nu står den still.

”Jag har lite problem med knäna – annars är jag pigg” Foto: SVT/Erik Alfredsson

”Jag går här så länge jag orkar”

Dammen utanför kvarnen ligger spegelblank i majsolen. Börje har fått öppna luckorna lite extra i dag, när vattnet nådde över bryggkanten. Det gör han med en hävstång av stål.

– En gång har vi haft översvämning, då gick vattnet ner över hela vägen, säger Börje och pekar med hela handen. Det hade regnat och vi glömde öppna luckorna.

Har du någonsin funderat på att gå i pension?

– Njae. Jag går här så länge jag orkar. Det är väl knäna som krånglar lite, annars är jag ju pigg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.