Bostäder rivs i Ronneby

Uppdaterad
Publicerad

I majoriteten av Skånes kommuner är det bostadsbrist. I Blekinge är situationen i flera kommuner tvärtom. Rivning är ett sätt att bli av med överblivna bostadshus.

I både Ronneby och Olofström kämpar kommunerna med att finna lösningar på hur det stora överskottet av lägenheter ska hanteras. Hjorthöjden i Ronneby är ett exempel, här har antalet tomma lägenheter blivit fler för vart år som gått.

– Om vi tittar tillbaka på hur länge det har förekommit så får vi gå två till tre år tillbaka i tiden, då det har tillkommit ganska många bostäder, nära 225 villor har byggts samtidigt som antalet invånare i kommunen minskat, säger Ronnebyhus vd, Sven-Olof Klasson.

Förra året sänkte Ronnebyhus prislappen med en tusenlapp för ungdomar ute på Hjorthöjden, men det gav inget vidare resultat och i år har rabatten tagits bort. Frågan är vad som krävs för att få bukt på det överskott som råder. I Olofström valde man att ta ett hundratal lägenheter ur bruk för att sedan riva dem. Nu planerar Ronneby att göra det samma.

– Att riva lägenheter kan aldrig vara en bra väg att gå, däremot om själva rivningen ger möjlighet att utveckla området så att man får en ännu bättre boendemiljö, det är ett sätt att hantera frågan, säger Ronnebyhus ordförande Ronny Pettersson (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.