Titta på klippet för att höra om hur fladdermöss står mot bostadsbygge i Hällevik. Foto: SVT och TT

Nya bostäder ställs mot fladdermöss i Hällevik

Uppdaterad
Publicerad

I en bokskog utanför Hällevik planerar Sölvesborgs kommun bygga 170 nya bostäder. Men människorna som vill flytta till det havsnära bostadsområdet konkurrerar med områdets fladdermöss, som är så utsatta att de riskerar att dö ut i Sverige, enligt Artdatabanken.

I ett skogsområde utanför Hällevik planerar Sölvesborgs kommun att bygga bostadsområdet Vassabacken med 170 havsnära radhus, villor och parhus. Men bygget har kritiker.

– Natur är en bristvara och att placera 170 bostäder här är ett helgerån, säger Jerry Göransson, som är sommarboende i Stiby.

Vill värna naturen

Han får medhåll av en granne till det planerade bostadsområdet.

– Vi vill värna naturen, klimatet och miljön, säger Bo Attner, som också är sommarboende i Stiby.

Bo Attner är sommarboende i Stiby. Foto: SVT

Riskerar att dö ut

På platsen där det nya bostadsområdet är planerat finns fladdermusarterna brunlångöra och nordfladdermus, som är rödlistade. Det betyder att de minskat så kraftigt att de riskerar att dö ut, enligt Artdatabanken.

– Det går inte att bygga här om man vill bevara två rödlistade fladdermusarter, säger Jerry Göransson.

Jerry Göransson är sommarboende i Stiby. Foto: SVT

I Sverige finns 19 arter av fladdermöss. Tolv av dem är rödlistade av Artdatabanken. Alla fladdermöss i Sverige är även fridlysta, det vill säga att de inte får dödas, fångas eller störas.

Den svenska rödlistan

En lista baserad på arters risk att dö ut i Sverige.

Listan är indelad i kategorierna nära hotad, sårbar, starkt hotad, akut hotad och nationellt utdöd, som beskriver hur stor risk det är att en art ska dö ut.

Nordfladdermus och brunlångöra finns sedan i april i år båda med på rödlistan som nära hotade.

Källa: www.artdatabanken.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.