Dagen efter branden. Foto: Martin Hult

Polisen misstänker anlagd brand

Uppdaterad
Publicerad

Ett flerfamiljshus i centrala Ronneby totalförstördes i en brand som startade på tisdagskvällen. Flera personer fördes till sjukhus.

Larmet om branden i den äldre träfastigheten på Kungsgatan i Ronneby kom vid 20-tiden på tisdagskvällen. Av allt att döma började branden i en lägenhet på andra våningen.

Rökutvecklingen var mycket kraftig.

Två personer som bodde på övre planet tog sig ut via ett vindsfönster ut på taket och sedan vidare till en grannfastighet.

Knaster från trapphuset

I en annan lägenhet bodde svårt synskadade Lea Larsen, 63. Hon skulle gå på toaletten när hon märkte att det knastrade från trapphuset.

– Det lät som när man eldar torr björkved, säger hon när SVT Nyheter Blekinge träffar henne dagen efter branden.

När hon insåg att det rörde sig om en brand tog hon sig ut på balkongen.

– Jag stod och väntade och väntade. Jag trodde jag skulle dö. Det var en stor chock och en mardröm. Det är svårt att föreställa sig hur det var om man inte har upplevt det själv.

Till slut uppmärksammade en granne räddningstjänsten på att Lea Larsen befann sig på balkongen. En stege restes och hon kunde föras ner till marken och säkerheten av brandmännen.

– Det första jag gjorde var att tacka dem. Utan deras insats hade jag inte sutitt här idag. Så enkelt är det.

Nu är hela hennes boende totalförstört.

– Jag känner mig som en hemlös.

Svårsläckt brand

Själva släckningsarbetet visade sig bli komplicerat. Det var först framåt natten som räddningstjänsten fick full kontroll över branden.

– Det fanns stor risk att elden skulle sprida sig till ett intilliggande bostadshus i trä. Vi var oroliga för det, säger Johnny Rasmussen, räddningsledare på räddningstjänsten i Ronneby.

Enligt polisen finns det vittnesuppgifter som tyder på att branden kan vara anlagd.

– Vi har fått indikationer på att det kan röra sig om ett brott. Så vi har upprättat en anmälan om mordbrand, säger Malin Pärmborn, inre befäl vid polisen i Blekinge.

Hon vill inte gå närmare på vad vittnesuppgifterna handlar om.

Sex personer fick rökskador på grund av branden.

– Ingen av dem ska ha varit medvetslös, säger Martin Hansson,  brandmästare på räddningsjänsten i Östra Blekinge.

Räddningstjänsterna från Ronneby, Karlshamn och Karlskrona var engagerade i släckningsarbetet.

– Fastigheten är totalförstörd, konstaterade Martin Hansson sent på tisdagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.