Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Räddningstjänsten om branden på Björkholmen Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Brand i trähus i centrala Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Det började under natten till tisdag att brinna i ett trähus på Fregattgatan i de äldre delarna av centrala Karlskrona. En person uppges ha allvarliga brandskador. Vid 10-tiden var branden under kontroll.

Larmet om branden kom in vid 03.57 natten mot tisdag.

– Det är en träbyggnad och vi vill undvika att det sprider sig, säger Christer Lindau, insatsledare på räddningstjänsten.

Minst en brännskadad

Tre personer evakuerades ur huset. En av dem uppges ha fått allvarliga brännskador och en person får vård efter att ha andats in rök. Den tredje personen ska inte vara skadad.

Fyra stationer finns på plats för att jobba med släckningsarbetet.

– Det har brunnit i hela innanmätet. Byggnaden är totalskadad, säger Christer Lindau.

Vill undvika spridning

Även intilliggande bostäder är trähus.

– Vi fortsätter att jobba med att begränsa branden för att den inte ska sprida sig till omkringliggande byggnader. Vi kommer finnas kvar hela dagen, säger Christer Lindau.

Vid 10-tiden kunde räddningstjänsten konstatera att branden var under kontroll och att det inte längre fanns någon spridningsrisk.

– Det har varit ett komplicerat släckningsarbete, eftersom det var ett gammalt hus med många skrymslen och vrår som branden sökt sig till, säger Christer Lindau.

I nuläget är det oklart vad som orsakat branden, men en man har gripits misstänkt för mordbrand.

Missfärgat vatten

Till följd av det stora vattenuttag som gjorts i samband med släckningsarbetet förekommer missfärgat vatten i ledningarna på Björkholmen och delar av Trossö och Saltö.

”Färgen beror på att små partiklar av järn och mangan lossnat från ledningarna. Vattnet är inte farligt att dricka och missfärgningen försvinner efter en tids spolande,” skriver Karlskrona kommun på sin hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer