En kontrollerad eldning på Ramsö gick över styr och nu har det utvecklats till en skogsbrand med kraftig rökutveckling Foto: Björn Hansson

Kraftig skogsbrand på Ramsö

Uppdaterad
Publicerad

En skogsbrand rasade på Ramsö under söndagseftermiddagen. Räddningstjänst skickade sju brandmän till platsen och även brandflyg cirkulerade över ön.

Det var en markägare som till en början genomförde en kontrollerad eldning av sly på ön. Men elden spred sig till slut okontrollerat till andra delar av ön.

– Det var vid 12-tiden som branden gick över styr och vi tillkallade räddningstjänstens personal, det har nu börjat brinna i enbuskar, snår och mindre träd. Vi har en båt på platsen och ett brandflyg som följer händelseutvecklingen. Sju man på väg ut mot ön för att släcka branden, säger Torbjörn Svensson som är insatsledare vid räddningstjänsten i Karlskrona.

Den Frivilliga Flygkåren tillkallades för att ge en översiktsbild av branden. Foto: Frivilliga Flygkåren

Branden orsakade en kraftig rökutveckling mot centrala Karlskrona.

– Men det är inte så pass mycket rök att vi behöver gå ut med ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, vi hoppas att elden är under kontroll vid klockan 18 under söndagen, sade Torbjörn Svensson under eftermiddagen.

Kommer ni att vattenbomba platsen?

Tidsaspekten tillåter inte den typen av insats, det skulle ta för lång tid att ordna fram en helikopter med personal just nu. Vi hoppas kunna släcka elden på marknivå, sade Torbjörn Svensson till SVT under eftermiddagen.

Det bor inga personer på ön, men den brukar vara hemvist för betesdjur under sommarhalvåret. Vid brandtillfället fanns dock inga djur på platsen. Ingen person har skadats i samband med branden.

Först vid 17.30 var branden under kontroll. Räddningstjänst uppgav då att de räknade med att vara kvar på ön fram till 18-tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer