Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gitana Bengtsson startade en insamling bland de lokala företagarna för att kunna köpa två brandbilar. Under söndagen påbörjar Yevhen Poltavchuk den tre dagar långa resan från Kyrkhult till sin hemstad Mykolaiv i södra Ukraina med en av brandbilarna. Foto: Martin Axelsson Därth

Brandbilar från Kyrkhult ska hjälpa krigsdrabbade i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen kör den första av två brandbilar från Kyrkhult mot krigsdrabbade Ukraina. Brandbilarna är inköpta av lokala företagare och fyllda med kläder och sjukvårdsartiklar.

Gitana Bengtsson har gjort insamlingar och hjälpt Ukrainska flyktingar sedan krigets start. När hon såg att Räddningstjänsten Västra Blekinge skulle pensionera två brandbilar vände hon sig till lokala företagare för att samla in pengar för att kunna köpa dem.

– Sparbanken Karlshamn har finansierat den ena, lokala företagare i Olofström den andra och Lions Olofström står för bensinen. Utan dem hade det inte blivit några brandbilar, säger Gitana Bengtsson.

Brandbilarna är fyllda med medicinsk utrustning och arbetskläder. Även Rotary Olofström har bidragit i insamlingen.

Ryska drönare och raketer

Yevhen Poltavchuk har tidigare kört ner ambulanser från Blekinge till Ukraina. Unders söndagen påbörjar han sin tredagarsresa med den första brandbilen till sin hemstad Mykolaiv i södra Ukraina.

– Brandbilarna behövs för varje dag skickar Ryssland nya drönare och raketer mot oss, säger Yevhen Poltavchuk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.