Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Strax innan pensionen kom beskedet att tankbilen ska åka ner till Ukraina och tjänstgöra där istället. Foto: Linda Krupke/SVT

Brandbilen skulle pensioneras – nu ska den tjänstgöra i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

I 22 år har tankbilen rullat runt på vägarna i Blekinge men nu har det blivit dags för den att åka till kriget i Ukraina. Där kommer den ukrainska räddningstjänsten att nyttja den i stället.

Räddningstjänsten i östra Blekinge fick förfrågan från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap om de hade något att skänka till brandmännen i Ukraina. De valde då att skänka den gamla tankbilen som står i Karlskrona med tillhörande utrustning, något som P4 Blekinge var först med att rapportera om.

– Det känns jätteroligt att den får ett nytt liv där nere och får göra det den är duktig på, säger Paul Karlsson, tekniker på räddningstjänsten östra Blekinge.

Blekinge län och kriget i Ukraina

Brandbilen rustas upp extra

Totalt rymmer tankbilen 12 000 liter vatten. Men för uppdraget har räddningstjänsten valt att rusta upp den lite extra. Bland annat kommer den att vara utrustad med extra brandslangar, 96 skyddsmasker och annan personlig skyddsutrustning till brandmännen.

Se tankbilen och utrustningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blekinge län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet