Göran Hellmouth i Hjortseryd som bor i närheten av den senaste brandplatsen är chockad över uppgifterna. Foto: SVT

Granne: ”Det hade jag inte kunnat tänka mig”

Uppdaterad
Publicerad

Den brandman i Blekinge som sitter anhållen är nu misstänkt för ännu en brand. Göran Hellmouth i Hjortseryd som bor i närheten av den senaste brandplatsen är chockad över uppgifterna.

Det var boende i skogsbygden kring Haraldsmåla söder om Eringsboda som kände lukten av brandrök i söndags. En larmkedja startade bland grannarna och några gav sig ut för att leta.

Efter en timmes bilkörning på små grusvägar hittades brandplatsen. Den ligger otillgänglig i skogen utan någon bebyggelse i närheten och för att nå dit krävs att man hittar i terrängen.

– Det är en väldigt liten chans att man möter någon därute, säger Göran Hellmouth i Hjortseryd, som bor i närheten av den senaste brandplatsen.

Den brandman som sitter anhållen misstänkt för mordbrand är starkt engagerad i den deltidskår han jobbar vid och var med och släckte branden i Haraldsmåla. Mannen är nu misstänkt för att ha anlagt tre bränder i norra delarna av Ronneby och Karlskrona.

Men genom sin advokat Christer Holmqvist hävdar han att han är oskyldig.

– Min klient förnekar brott, säger Christer Holmqvist, som är mannens försvarsadvokat.

De boende i bygden kring brandplatsen är chockade över att en brandman är misstänkt för brotten.

– Ja, det hade man ju inte kunnat tänkt sig. Däremot hade man kunnat tänka sig att det var något pojkstreck, säger Göran Hellmouth.

Sedan i våras har det brunnit 17 gånger i Eringsmålaskogarna. I dagsläget misstänks brandmannen för tre av dem. Datum för de aktuella bränderna är den 21 augusti, den 29 augusti och den 8 september.

Brandmannen är ostraffad sedan tidigare och om han blir häktad misstänkt för mordbrand blir det under torsdagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.