Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peder Blohm Bokenhielm är ordförande i Bensinupproret 2.0. Han vill sänka priset på bensin. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm i rätten – misstänks för penningtvätt

Uppdaterad
Publicerad

Peder Blohm Bokenhielm, lokal Moderatpolitiker i Olofström och talesperson för Bränsleupproret, misstänks ha tagit emot utpressningspengar efter en kidnappningshärva i hans egen fastighet. Själv förnekar han all skuld – och beskriver tiden som har varit som en mardrömsperiod.

Det är en invecklad härva som nu tas upp i Blekinge tingsrätt. Flera personer står åtalade för bland annat människorov, utpressning, misshandel, vapenbrott och narkotikabrott.

En av de åtalade är Olofströmspolitikern, tillika ordföranden för det nationella Bränsleupproret: Peder Blohm Bokenhielm. Han misstänks för penningtvätt, efter att ha tagit emot nära 30 000 kronor via Swish från en person som misstänks ha blivit utpressad. 

– Att man har blivit indragen i en sådan här härva på det här viset är väl... surrealistiskt är det bästa jag kan kalla det, säger han till SVT Nyheter Blekinge.

Misstänks ha hållit man fången

Allt utspelade sig för ett år sedan i Olofström. En släkting till Bokenhielm tillsammans med en annan man misstänks då för att ha hållit en ung man fången i en fastighet tillhörande lokalpolitikern, och under tre dagar med grova hot och våld tvingat honom att föra över stora summor pengar till dem. 

– På natten när vi låg och sov fick jag tre större swishar, säger Peder Blohm Bokenhielm.

– På morgonen frågade jag släktingen och [offret] var det kommer från. Och eftersom personen i fråga bekräftade att han var skyldig min släkting pengar så ställde jag inte fler frågor.

Märkte inget våld

Att det skulle ha förekommit våld är inget som Bokenhielm säger sig ha märkt.

Samtidigt menar åklagaren att han borde ha anat att pengarna kom från brottslig verksamhet – inte minst eftersom släktingen under lång tid rört sig i kriminella kretsar och hade ett aktivt drogmissbruk. 

– Jag kan inte ta ansvar för var varje person får sina pengar ifrån och var de tjänar sina pengar. Det är fruktansvärt om det har föranletts med brottsliga handlingar, men vid den tidpunkten så såg inte vi det. 

Hur har den här tiden varit? 

– Det har vänt upp och ner på vår tillvaro. Det har varit en mardrömsperiod. 

Rättegången väntas pågå till början av mars. Alla inblandade nekar till brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Han leder en grupp på Facebook med över en halv miljon följare – Vem är Peder Blohm Bokenhielm? Foto: TT/Claudio Bresciani

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.