Elina Gustafsson (S) har känt ett strkt stöd efter rapporteringen om de hot och trakasserier som hon har utsatts för. Foto: Stina Sandström

Brett stöd för Elina Gustafsson efter rapporteringen

Publicerad

Under SVT:s rapportering om hot mot politiker runt om i landet hamnade Karlskronapolitikern Elina Gustafsson (S) i fokus inte bara lokalt utan också nationellt. Detta gav många reaktioner – men denna gång uteblev hatet och hon har istället fått mycket stöd.

– Det är väldigt många som har hört av sig, både folk som jag känner och folk som jag aldrig har träffat som har sagt att det är starkt av mig att våga berätta och att det är bra att man synliggör de här problemen, säger Elina Gustafsson (S).

Det har gått en vecka sedan SVT Nyheter började rapportera om hot, våld och trakasserier mot politiker – något som blir allt vanligare. För Karlskronapolitikern Elina Gustafsson (S) blev det en miljonpublik som tog del av hennes berättelser om vad hon utsatts för, via SVT Nyheter i Sveriges Radios Studio 1.

– Det var lite nervöst måste jag erkänna för det är inte ett särskilt roligt ämne som man blir ett ansikte utåt för men det är ack så viktigt. Om jag kan jag hjälpa någon att förstå att det här som jag får till mig inte är okej, då har jag i alla fall gjort något.

Det är något som verkar ha gått fram för under veckan som gått har Elina Gustafsson fått mycket stöd.

Bra med diskussionen

– Det känns bra att det inte bara är jag som reagerar på att det är hårda ord jag får höra utan att folk som inte ens är politiskt intresserade också hör av sig och säger att det är fördjävligt det som folk skriver till mig, säger hon.

Den senaste rapporten från Brottsförebyggande rådet visar att Blekinge är det län i landet som har högst andel utsatta politiker och att var fjärde förtroendevald har utsatts för hot, våld eller trakasserier men det är inget som överraskade Elina Gustafsson.

– Det är fruktansvärt men jag är inte förvånad. Jag trodde nästan det skulle vara ännu mer för jag tycker att jag knappt känner någon politiker som inte har blivit utsatt.

Men genom att prata om det hoppas hon att det kan leda till en förbättring

– Det känns bra att folk börjar diskutera hur det är och vilka villkor vi förtroendevalda lever under. Jag blir glad inte bara för min egen del utan för hela demokratins skull, säger Elina Gustafsson (S).

TV: Se hela inslaget

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hot mot politiker

Mer i ämnet