Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Blekinge Bioprodukter i Mörrum har de svårt att tillverka bränslepellets just nu, då de inte får tag på sitt råmaterial. Foto: SVT/Cajsa Sjöbeck

Ökad efterfrågan på pellets – brist hos leverantörerna

Uppdaterad
Publicerad

Med skenande elpriser vill allt fler använda sig av pellets som värmekälla. Men samtidigt som efterfrågan ökar råder det brist hos leverantörerna. På lagret i Mörrum ekar det tomt.

– Vi får inget spån, så vi kan inte tillverka vår bränslepellets, säger Anne Sjöbohm på Blekinge Bioprodukter.

Enligt Pelletsförbundet har de skenande priserna på naturgas i Europa inte bara lett till att elpriserna stiger – utan även priset på pellets.

För att undvika bunkring har nu flera återförsäljare infört ett maxantal förpackningar per kund.

– Vi har sagt max tre pallar per hushåll. Vi har haft begränsat utbud i flera veckor, det har bunkrats som med toapapper under pandemin, säger Andreas Becker, platchef på Byggmax i Karlshamn.

”Inte roligt säga nej”

För Blekinge Bioprodukter i Mörrum, som tillverkar bränslepellets, har det den senaste tiden varit svårt att få tag på spånmaterial.

– Det är ingen som vill lägga nya golv eller renovera, alla är försiktiga med sin ekonomi. Vi ringer runt till många små sågverk och sitter vid telefonen för att jaga spån hela dagarna. Det är inte roligt att säga nej till kunder, det brukar vi inte göra, säger Anne Sjöbohm.

Företaget hade nyligen investerat i en ny packanläggning för att kunna leva upp till ökad efterfrågan i höst, när elpriserna snabbt steg.

– Vi hade precis satsat, nu vet vi ingenting, det är hemskt. Vi får bara hoppas, mer kan vi inte göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.