Hör Johan Rennemark, Krogfamiljen, berätta om problemen med att hitta personal. Foto: SVT/Lucas Sjögren

Stor brist på restaurangpersonal under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 juli togs begränsningarna av öppettider för restauranger och barer bort. När nu gästerna har börjat återvända har ett nytt problem uppstått, nämligen personalbrist.

Under pandemin tvingades många restaurangägare att säga upp personal, något som ledde till att många lämnade branschen. När branschen nu åter behöver personal råder det brist.

– Vi saknar runt 20-25 procent, säger Johan Rennemark, vd för Krogfamiljen, som driver tre restauranger i Karlskrona.

Och det är inte bara till vissa tjänster det är svårt att hitta personal.

– Vi ser över hela spannet att det är färre som söker tjänsterna och svårare att hitta rätt personal, säger han.

Tar tid att lösa problemet

Anledning till att det är svårt att hitta personal tror han beror på att många ser krogbranschen som osäker efter det som hänt under pandemin. Han tror även att personalbristen inte kommer att lösa sig över en natt.

– Vi räknar med att det tar minst ett till två år innan vi har stabilitet igen när det gäller personal, säger Johan Rennemark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.