Julia Elmhammar ordförande i Blekinge Studentkår och Cecilia Feldmanis vice ordförande i Blekinge Studentkår Foto: SVT/Ante FrändénVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stor brist på studentbostäder i Karlskrona

Publicerad

Drygt tvåtusen nya förstaårsstudenter kommer till Karlskrona i slutet av augusti. För många av dem kan det bli problem med att hitta ett permanent boende.

För de studenter som inte lyckats hitta något boende till terminsstarten i höst kan ett tillfälligt boende vara lösningen. Blekinge studentkår har planer på en sovsal i gamla kårhuset,

– Vi har Rotundan men just nu väntar vi bara på ett godkännande med klart besked så vi kan börja och det är ansökt för max trettio personer, säger Julia Elmhammar, ordförande i Blekinge Studentkår.

70 nya bostäder

Just nu håller Karlskronahem på att bygga sjuttio nya studentbostäder intill campus vilket kommer att underlätta bostadsbristen en del,

– Men det är forfarande inte tillräckligt, säger Julia Elmhammar.

Studentkåren gör vad de kan för att hjälpa till de har bland annat en bostadsmejl där de lämnar tips och råd vilka studenterna kan vända sig till. Dessutom har de bildat en facebookgrupp där man kan söka efter bostad och där privatpersoner lägger ut om de har något att hyra ut.

Till skillnad från Karlshamns kommun som lämnar en bostadsgaranti till studenterna att de inom en månad ska ha ett permanent boende lämnar Karlskrona kommunen inget sådant.

”Inte bara ettor”

Cecilia Feldmanis som är vice ordförande i Blekinge Studentkår har en uppmaning till kommunens politiker,

– Bygg mer, tänk inte bara på att det är studenter som är ensamma som kommer hit. Det är studenter som redan har familj, så det är inte bara ettor som behövs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer