I Blekinge har inga kontroller av djurtransporter gjorts på över fem år. Foto: TT

Bristande kontroll av djurtransporter

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har som mål att göra två kontroller av djurtransporter om året. Trots det har ingen kontroll alls gjorts de senaste fem åren, rapporterar P4 Blekinge.

Målen för djurskyddskontroller tas fram i samarbete med Jordbruksverket, som inte kräver ett visst antal kontroller. Men länsstyrelsen Blekinge har själv satt som mål att genomföra två om året, vilket inte efterföljs. Den senaste kontrollen gjordes i mars 2013, rapporterar P4 Blekinge.

– Det har berott på resursbrist, och den har pågått länge. Vi har många olika uppdrag och då har det tagit överhand. Det har också varit glapp tidsmässigt på veterinär, lite oflyt, men det är inte okej, säger Doris Larsson, avdelningschef på länsstyrelsen i Blekinge, till P4.

Länsstyrelsen har fått medel av regeringen för att kunna klara sitt mål. Effekten av uteblivna kontroller kan bli att djur transporteras på fel sätt, menar Doris Larsson, som säger att länsstyrelsen ska jobba för att uppnå målet av kontroller det kommande året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.