Problem med äldres trygghetslarm – avtal hävs

Uppdaterad
Publicerad

De trygghetslarm som äldre har på särskilda boenden i Ronneby kommun fungerar inte som de ska. Nu väljer äldreförvaltningen att häva avtalet med den nuvarande leverantören.

Bristerna handlar om larmens varningssystem och att det inte blir någon indikation när larmknappen eller ett rörelselarm går sönder.

Leverantören har tidigare lovat att åtgärda bristerna – men det har inte hänt och därför hävs nu avtalet med larmföretaget, skriver Sydöstran.

– Med de problem som finns med  nuvarande larm kan vi inte utesluta att det finns risker för våra brukare. Vi vet helt enkelt inte om det är säkert, säger Catherine Persson, chef för äldreförvaltningen i Ronneby till Sydöstran.

En ny upphandling för nya larm inleds nu och totalt berörs 230 vårdtagare på vård- och omsorgsboendena Vidablick, Lindebo och Olsgården.

En anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har också gjorts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.