Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I över två år var bröderna Mahmoud, 30, och Ahmad Altawashi, 28, ifrån varandra under flykten från Syrien. Sedan återförenades de på tandläkarkliniken i Kungsmarken. Foto: SVT

Bröderna flydde kriget – återförenades på tandläkarkliniken

Uppdaterad
Publicerad
I över två år var bröderna Mahmoud, 30, och Ahmad Altawashi, 28, ifrån varandra under flykten från Syrien. Sedan återförenades de på tandläkarkliniken i Kungsmarken. Nu har de fått ta över hela kliniken.
– Vi jobbar ihop, vi bor ihop och vi kör samma bil ihop. Och vi litar på varandra, säger Ahmad Altawashi.

Under 2013 bestämde sig Ahmad Altawashi att lämna Syrien och hemstaden Hamah. Han hade då precis tagit tandläkarexamen – men att få något jobb var inget alternativ. I stället ville staten att han skulle rycka in i det militära.

– De ville att jag skulle gå med i kriget, och slåss mot och skjuta mina kompisar. Det var då jag valde att lämna landet, säger Ahmad.

Året dessförinnan hade storebror Mahmoud gjort samma val. Som utbildad engelskalärare tog han sig igenom flera olika länder, innan också han slutligen hamnade i Karlskrona och återförenades med sin bror under sommaren 2014.

– Då hade vi inte sett varandra på två år. Man känner inte saknaden till familjen när vi är tillsammans. Innan dess var man ensam och deprimerad, men nu kan vi stödja varandra när vi saknar resten av familjen, säger Mahmoud.

Ahmad fyller i:

– Det är väldigt svårt att vara ensam i Sverige, så det är jättebra att vi har varandra. Vår största styrka är att vi litar på varandra fullt ut.

Fick ta över kliniken

Efter att snabbt ha lärt sig svenska vid SFI lyckades Ahmad få en praktikplats på den privata tandvårdskliniken Familjetandläkaren, högst upp i Kungsmarkens A-hus. Samtidigt vidareutbildade han sig och fick en svensk tandläkarexamen.

Även Mahmoud fick jobb på kliniken, som receptionist. Och när klinikens ägare i våras gick i pension fick bröderna ta över hela verksamheten.

– Mahmoud var redan insatt i de administrativa uppgifterna, och kan tandvårdssystemen med revision och journaler. Men vi har också fått mycket stöd från den tidigare ägaren, säger Ahmad.

Mahmoud och Ahmed både bor ihop och jobbar ihop. Foto: SVT

De har båda fått permanent uppehållstillstånd, och väntar nu på att godkännas som svenska medborgare. Och till personer som befunnit sig i liknande situationer har de ett råd.

– Svenska är det första och viktigaste steget man ska ta. Kan man inte behärska det blir det svårt, säger Ahmad.

– Att lära sig språket och integrera med andra är mitt bästa råd. Jag var exempelvis med i Röda Korsets integrationsgrupp, då fick man prata med människor i verkligheten och lära sig det nya språket, säger Mahmoud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer