Brödraparet vågar inte återvända till boendet i Fur. Foto: SVT

Bröder vägrar återvända till Fur

Uppdaterad
Publicerad

Flera gode män har öppet kritiserat HVB-hemmet för bristande omsorg. Nu har två pojkar lämnat Fur – och lever tills vidare på en annan adress.

SVT Nyheter Blekinge har i flera reportage speglat turerna kring de kritiserade HVB-hemmen i Fur.

Avtalet mellan kommunen och det aktuella företaget Västersjöns Integration upphandlades aldrig och flera gode män har bland annat vittnat om hur några av pojkarna vid minst två tillfällen fått sova utomhus.

HVB-avtalen i Karlskrona

Också andra brister i omsorg och miljö har påtalats i dialog med socialförvaltning och boendets ledning.

Inte trygga i Fur

Nyligen valde ett brödrapar, 14 och 16 år gamla, att lämna boendet och i stället flytta hem till sin gode man och dennes familj.

– De har under en tid känt sig oroliga och ledsna och jag ser det som min uppgift att se till att pojkarna har det så bra som möjligt. Pojkarna är inte trygga i Fur. De har känt sig mobbade och trakasserade och de har utnyttjats som arbetskraft, säger Mariam Johansson, som är god man åt bröderna.

Sedan flera veckor tillbaka bor nu pojkarna hos familjen Johansson – som helst av allt vill att en familjehemsplacering blir möjlig.

Men i slutet av augusti beslutade socialförvaltningen att bröderna ska till HVB-hemmet Mogården i Rödeby – ett boende som ska stängas inom kort.

Barnen där ska i stället placeras i Fur och därmed fylla ut de drygt tjugo tomplatser som kommunen i dag får betala för.

– När det beslutet kom blev pojkarna genast sämre. De har inte mått bra sedan dess. Vi känner inte igen dem, säger Mariam Johansson.

Hänvisar till sekretess

Gemila Al-Kuraishi är verksamhetschef på HVB-hemmen i Fur och hon hänvisar till strikt sekretess på alla frågor om pojkarnas situation och upplevelser.

– Det jag kan säga är att vi gjort allt för att få pojkarna tillbaka igen och att socialförvaltningen hela tiden informerats om vad som händer. Tyvärr kan jag känna att samarbetet med den gode mannen i detta fallet inte varit ömsesidigt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

HVB-avtalen i Karlskrona

Mer i ämnet