Foto: TT

Kvinna glömdes bort – blev utan mat i tolv timmar

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna med personlig assistans i Olofströms kommun lämnades ensam utan mat och mediciner i nästan tolv timmar. Nu har en lex Sarah-anmälan gjorts.

Det var i mitten av januari som en kvinna med personlig assistans lämnades ensam vid halv två på dagen för att sova. Personalen som sedan skulle kommit ett par timmar senare kom aldrig.

Vikarierande hemtjänstpersonal, som skulle utföra lyfthjälp, hade knackat på dörren vid tre tillfällen under eftermiddagen men ingen öppnade, så de gick hem.

På natten kom sedan nattpatrullen som gick in med en nyckel. Kvinnan låg då i sängen på samma plats som hon blivit lämnad på nästan tolv timmar tidigare. Det var blött i sängen.

En lex Sarah-anmälan görs nu i fallet och i anmälan framkommer att det finns flera brister i kommunikationen mellan hemtjänst och personlig assistans. En handlingsplan har nu gjorts för att liknande situationer inte ska uppstå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.