Bryter mot lagen – i 46 fall

Uppdaterad
Publicerad

Många barn och unga i Karlskrona får gå på sommarlov utan att deras hem- och familjesituation hinner granskas i tid. I nuläget ligger 46 anmälningar på hög i väntan på vidare utredning.

När socialnämnden i mitten av juni träffades för ett sista sammanträde innan semestern redovisades att 46 fall om barn och ungdomar som misstänks fara illa inte har hunnit utredas i tid. Därmed bryter socialförvaltningen mot lagen.

Det är tidsgränsen på två veckor för förhandsbedömningar och fyra månader för utredningar som förvaltningen i dag inte klarar.

Endast akuta bedömningar hinns med.

– Det här är givetvis inte bra på något sätt. Men vi har nu ett beslut om finansiering för 16 nya tjänster och vi kommer att rekrytera personal för att klara det är vi är skyldiga att göra, säger socialchef Anette Gladher.

Rekryteringsproblem

För att minska trycket har socialförvaltningen förlängt med konsulter som i sommar ska jobba för att minska ärendehögen. I juli träffas sedan socialnämndens arbetsutskott för att en avstämning.

Ingrid Hermansson (C) är ordförande i socialnämnden och bekymrad över situationen.

– Det är klart att det inte känns bra när vi bryter mot lagen. Ett av problemen är att vi inte lyckats rekrytera i den takt som vi hade önskat.

Fjolårets krisläge på socialförvaltningen, efter mordet på Yara, slutade med massflykt av socialsekreterare med inriktning på barn och ungdomar.

Endast en ordinarie valde att stanna kvar när året var slut.

Sedan dess har kommunen – trots riktade insatser – haft svårt att hitta erfarna socialarbetare för att täcka behoven.

– Att jobba med barn och unga inom myndighetsutövning är ett tufft arbete. Men vi kommer att anställa och har hittills lyckats rekrytera ungefär två anställda per månad, säger Anette Gladher.

Problem även i andra kommuner

Även i Sölvesborgs finns ärenden om barn som far illa där den lagstadgade utredningstiden gått ut.

– Just nu handlar det om 17 ärenden. Men vi jobbar intesivt för att lösa det här innan semestrarna, säger Ingrid Lindquist, avdelningschef för barn och familj på Sölvesborgs kommun.

Enligt Lindquist har man i Sölvesborg tillfört mer resurser för att komma tillrätta med problemet. Bland annat har ytterligare en socialskreterare anställts under våren. Men trycket på anmälningssidan är hårt.

– I snitt får vi in 40 anmälningar i månaden, säger Ingrid Lindquist.

I Ronneby hade man i april 27 fall som inte utretts inom fyra månader. I maj var siffran nere på 11.

– Det blir bättre. I fler och fler fall klaras ärendena av i rätt tid, säger socialförvaltningens chef Birgitta Ratcovich.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.