Professor Tobias Larsson. Foto: SVT

BTH använder kritiserad app vid distansundervisning

Uppdaterad
Publicerad

Videokonferensappen Zoom har kritiserats för bristande säkerhet. Blekinge tekniska högskola använder appen vid distansundervisning och enligt professor Tobias Larsson ser skolan inga risker med att fortsätta använda den.

Videokonferensappen Zoom får inte längre användas av lärare som bedriver distansundervisning i Singapore. Anledningen är att det förekommit flera säkerhetsincidenter där obehöriga fått tillgång till undervisningssamtalen.

Även Tyskland och Taiwan har infört restriktioner mot användningen av appen och Google har förbjudit sin personal att använda tjänsten. Det rapporterar Omni.

”Inte upplevt några problem”

Blekinge tekniska högskola använder appen för videokonferenser och distansundervisning. Tobias Larsson, professor vid högskolan, är bekant med den kritik som riktats mot appen, men menar att det inte finns några planer på att byta kommunikationsverktyg.

– Vi följer den information som kommer gällande säkerheten, men än så länge har vi inte upplevt några problem. Jag tror att anledningen till den här diskussionen är att antalet videokonferenser har ökat med anledning av coronaviruset och då kommer säkerhetsfrågan som ett brev på posten, säger han.

Hur ser ni på den eventuella säkerhetsbristen?

– Vi använder appen i vår undervisning och ser inga större problem där. Självklart är det viktigt att vi vet att obehörigt folk inte kommer in, men det är ju värre om man har hemliga möten av något slag, säger Tobias Larsson.

Flera av landets lärosäten använder sig av Zoom i undervisningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.