Distriktsordförande Björn T Nurhadi (SD). Foto: TT / SVT

Budgetkaos i Karlshamn – SD-politiker i tårar

Publicerad

Budgetdebatten i Karlshamn spårade ur och det var Sverigedemokraternas politiker som hamnade i centrum. Flera ledamöter röstade nej till sitt eget förslag – och skyllde sedan öppet fiaskot på gruppledaren Tommy Strannemalm.

Sverigedemokraterna i Karlshamn yrkade inte bifall till sin egen budget i måndagens fullmäktige. Orsaken var att de inte hade läst den eftersom den skickats in av partiets gruppledare Tommy Strannemalm två timmar innan sammanträdet inleddes.

– Jag skäms, sa ledamoten Tor Billing (SD) under måndagskvällen i en kommentar till BLT.

Sverigedemokraternas budgetagerande fick inte bara övriga partier att rasa.

Även SD-ledamöter stämde alltså in i kritiken.

– Det är ett organisatoriskt problem. Vi ska komma till rätta med det och välja en ny gruppledare, sa Görgen Lennarthsson (SD) till BLT.

Flera förklaringar

SD:s länsordförande Björn T Nurhadi kallades i sista stund till mötet sedan han fått signaler om att övriga partier i fullmäktige riktat skarp kritik mot den sent inlämnade budgeten. Han möttes då av upprivna och förtvivlade partikollegor.

– En ledamot grät över den skoningslösa kritik som framförts från talarstolen. Det var tragiskt att se, säger han till SVT Nyheter Blekinge.

Enligt Björn T Nurhadi finns det flera bakomliggande orsaker till att budgeten lämnades in sent.

– Jag tar delvis på mig ansvaret eftersom jag uppmanade gruppledaren att prioritera valrörelsen. Vi hade utskick som behövde bli klara.

Samtidigt medger han att Tommy Strannemalm som gruppledare också borde ha hanterat budgetarbetet bättre.

– Med facit i hand, ja. Han borde ha skickat in budgettexten tidigare och sedan kompletterat med siffrorna senare, men Tommy har varit sjuk och kommer att lämna sitt uppdrag, säger Björn T Nurhadi, som nu ska kalla hela fullmäktigegruppen till möte.

– Jag är besviken på att vi som parti inte tar ett gemensamt ansvar och står upp för varandra utan letar enskilda syndabockar.

Återanvänd budgettext

Enligt uppgift ska delar av den budget som strax innan mötet lämnades in dessutom ha varit kopierad från tidigare års budgetförslag.

– Det stämmer, men till skillnad från andra partier ändrar vi inte vår politik särskilt mycket.

SVT Nyheter Blekinge har vid upprepade tillfällen sökt Tommy Strannemalm för en kommentar.

Kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattsson (S) förklarar den hårda kritiken mot SD så här:

– Det har en avlönad gruppledare och har haft sex månader på sig att ta fram ett förslag. Att då agera så här är oseriöst. Det måste vi ha rätt att kritisera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer