Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Irina Andersson följer med ner för att tolka, så att flyktingar ska veta att de är trygga ombord på bussen. Foto: SVT/Henrik Friberg

Buss med förnödenheter på väg till gränsen – återvänder med flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är en buss full av kläder, mat och blöjor på väg ner till ukrainska gränsen i Polen. Vid färjeterminalen i Karlskrona möter SVT Nyheter Blekinge alla volontärer som hjälpts åt att bidra med olika saker.

Ett bussbolag från Linköping bidrar med bussen inför resan och den är på väg ner fylld med kläder och lådor med olika förnödenheter, så som mat och blöjor.

Mikaela Vinestrand från Karlskrona har organiserat insamlingen, med hjälp av en nödlista från Ukraina som uppdateras om vad som behövs just nu.

– Det har varit mycket varma jackor till män, och jag är så imponerad att folk köper nya grejer där prislapparna är kvar, säger hon.

Irina Andersson från Tranås har valt att följa med bussen ner för att hjälpa till att tolka på flera språk.

– Jag är förberedd på allt, kan man säga. Det är tungt, men jag vill hjälpa till, säger hon.

”Kommer vara full med människor”

Bussen tar sig över till Polen med färjan från Karlskrona och ska möta flyktingar vid gränsen till Ukraina. När bussen har tömts på alla förnödenheter kommer den sedan att fyllas med människor som vill fly till Sverige.

– Det finns en del katt- och hundburar för vi kommer till och med ha någon hund med oss upp. Vi ska ha rullstolar med oss också, två stycken, säger Peter Håkansson.

Se den välfyllda bussen i klippet, innan den kör ombord på Polenfärjan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blekinge län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet