En stadsbuss i Karlskrona med prideflaggor. Foto: SVT

Busschaufförer som vägrat prideflaggor straffas

Uppdaterad
Publicerad

En busschaufför som tagit ner prideflaggor på en stadsbuss i Ronneby och en som skrivit på sociala medier att han vill göra det kommer att straffas av sin arbetsgivare.

Under Karlskrona Pride körde stadsbussar i Blekinge med regnbågsflaggor, men i fredags kunde SVT Nyheter Blekinge berätta att flaggorna på Ronnebys stadsbussar plötsligt var borta. Facket uteslöt inte att det handlade om en aktion från några av busschaufförerna och på sociala medier hade en busschaufför klagat över att de behövde köra med prideflaggor och han hotade att ta ner dem.

Det är Bergkvarabuss som kör på uppdrag av Blekingetrafiken och i dag hade Mats Knutsson, som är trafikchef på Bergkvarabuss ett möte med två av bolagets busschaufförer.

– Jag åkte till Ronneby och träffade busschauffören som skrivit på sociala medier och en busschaufför som tagit bort flaggor på en buss. Vi kommer att vidta disciplinära åtgärder mot dem, säger han.

Vilken typ av disciplinära åtgärder?

– Det har vi inte bestämt än. Vi kommer att ha ett möte med Kommunal den 13 juni och innan dess kan vi inte besluta något.

Exempel på disciplinära åtgärder är varning, omplacering och avstängning. Busschaufförerna blir inte av med jobbet.

Vad säger busschaufförerna om det här?

– De är ångerfulla och har inte förstått konsekvenserna av sitt agerande. Vi ser allvarligt på det här och tycker det är omdömeslöst.

Har man inte rätt att skriva vad man vill på Facebook?

– Absolut, men man måste tänka sig för och tänka igenom vilka skador det kan få.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.