Polisen ska ha informerat skolledningen på Spandelstorpsskolan om butangasfynden. Butangas används oftast som påfyllning till tändare. Foto: Fredrik Sandberg, TT/Bertil Ericson, TT.

Butangas hittas på lekplatser – varnar för ny ungdomstrend

Uppdaterad
Publicerad

Flaskor med butangas har hittats på flera lekplatser och på en förskolegård – och nu går ledningen på Spandelstorpsskolan i Karlskrona ut och varnar för att det kan röra sig om en ny ungdomstrend.

Vid ett antal tillfällen har det påträffats små flaskor med butangas på lekplatser och en förskolegård i Lyckebyområdet. Nu går skolledningen på Spandelstorpsskolan ut och uppmanar föräldrar och vårdnadshavare att hålla uppsikt.

– Det verkar möjligt att det är en trend bland ungdomar att använda gasen som berusning. Att få det i sig, i vätskeform, är livshotande för barn. Om ett barn inandas gas så blir man påverkad, skriver skolledningen i ett mejl.

Polisen arbetar nu med att försöka få ut information om den nya ungdomstrenden till skolor, föräldrar och butiker som säljer butangas.

– Vi vet att vissa butiker sålt det här till ungdomar i högstadieåldern och vi vill se att man höjer gränsen för att sälja till personer över 18 år för att försöka få stopp på försäljningen, säger Katarina Johansson, kommunpolis.

Butangas används oftast som påfyllning till tändare.

– Polisen har uppsökt alla skolor i området, och det verkar vara en uppåtgående trend bland ungdomar. Vi har bara upp till årskurs sex på Spandelstorpsskolan, och det var inget som sas att det förekommer i så unga åldrar, men eftersom det har hittats mycket i närområdet tänkte vi att det är bra att gå ut med den här uppmaningen, säger Tina-Mari Jonasson, rektor på Spandelstorpsskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.