• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Butiksägare: ”Känns som att staden håller på att dö”

Publicerad

Längs gågatan i Karlskronas centrum står flera butikslokaler tomma. Och de affärer som finns kvar vittnar om att kunderna blir färre i takt med att butikerna försvinner. 

– Varje tappad kund är ett hårt slag för en liten butik som vår, säger Irma Strömberg.

Hon äger en chokladbutik som funnits i snart 100 år och legat på samma plats de senaste 60 åren. Men nu när hennes grannbutiker slår igen vet hon inte om hon klarar hålla liv i verksamheten de sista åren fram till 100-årsjubileet.

– Det känns som att staden håller på att dö för när de stora aktörerna försvinner så är det inget som lockar till centrum, säger Irma Strömberg.

Mitt emot, på andra sidan Ronnebygatan, står butikschefen Annelie Erdin ensam i sin glasögonaffär. Hennes ena grannlokal står tom och i den andra så pågår utförsäljning innan även den affären ska bomma igen.

– Även vi har funderat på att flytta för hyrorna är så höga. Men vi blickar framåt och hoppas att det ska bli ett bättre flöde med folk i Karlskrona.

Hör mer i klippet om vilka problem som ligger bakom centrumdöden och hur butikerna ser på framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.