Albin Håkansson är delägare på Extra i Mjällby och blev chockad när larmet kom på lördagsnatten. Foto: SVT / Pressbild

Butiksägarens skräck efter brandlarmet: ”Såg det värsta framför mig”

Uppdaterad
Publicerad

När larmet kom såg han katastrofen framför sig, att hela hans livsverk stod i lågor. När han kom fram byttes skräcken mot tacksamhet över att deltidsbrandkåren varit så snabbt på plats.

– Det var fruktansvärt tufft innan jag kom fram och såg hur det såg ut, säger delägaren Albin Håkansson till SVT Nyheter.

Under natten till lördagen kom larmet om en brand vid köpcentrat i Mjällby. En brand som hade kunnat sprida sig ännu mer om inte deltidsbrandkårens styrka varit snabbt på plats.

– Jag såg lågorna när jag körde dit på natten. Det var fruktansvärt tufft. Jag såg det värsta framför mig. Det här hade kunnat bli en katastrof för så många, säger delägare Albin Håkansson.

Spred sig snabbt

Branden inträffade klockan ett på natten och startade i någon form av last- eller kundvagn. Branden spred sig snabbt till ett lagerrum utanför butiken. Hade inte deltidsbrandkåren varit snabbt på platsen så hade hela köpcentrumet på 5000 kvadratmeter kunnat stå i lågor.

– Det var väldigt allvarligt när vi kom fram. Hade vi inte kommit så hade vi haft ett stort problem. Då hade garanterat allt brunnit, säger Andreas Nilsson, deltidsbrandman i Mjällby som var först på plats efter larmet.

Senare kom också fler styrkor, totalt tre fanns på plats för att bekämpa branden.

– Samhällstjänsten har verkligen fungerat här. En snabb inringare och brandkår snabbt på plats. Jag känner mig ödmjukt tacksam över det fantastiska jobb de gjort, säger butiksägaren Albin Håkansson.

Centrum för hela Listerlandet

Albin Håkansson har varit med och byggt upp butiken i 29 års tid, från att det bara var en liten närbutik till att det i dag är ett stort köpcentra i Mjällby.

– Jag har varit här sedan jag var 19 år gammal. Så det blir känsligt. Man känner sig helt maktlös när sådant här händer.

Han beskriver deltidsbrandmännen som hjältar efter händelsen, något som styrkeledaren Andreas Nilsson är tacksam över att höra när SVT Nyheter når honom på söndagen.

– Det är alltid kul att få uppskattning för det man gör. Det här hade kunnat bli en katastrof för hela byggden. Det här är ju centrum för hela Listerlandet, så det känns bra att ens arbete verkligen har gett resultat här.

Två ungdomar är misstänkta för att ha anlagt branden och händelsen rubriceras som grov mordbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.