Butikspersonal i Ronneby utrustas med skyddsvästar

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera incidenter på Willys i Ronneby väljer nu butiken att utrusta sin personal med skyddsvästar.

– Det känns ju inte jättekul, men vi måste göra allt för att skydda våra anställda, säger Krister Arvidsson som äger butiken.

Det var i går eftermiddag som Krister Arvidsson beslutade att köpa in tunna skyddsvästar som ska skydda mot knivöverfall. Han fick sig en tankeställare efter att två personer knivskars efter ett rån i en Nettobutik i Lund förra veckan. En anställd fick rispor på nacken och halsen och boende i området skars i ansiktet.

– Det är fruktansvärt! Men ärr i ansiktet kan man leva med, men en kniv i de vitala organen kan bli direkt livshotande. Händelsen fick mig att överväga att köpa in skyddsvästar, säger Krister Arvidsson som äger Willys i Ronneby.

Gårdagens dåd, då tre personer dödades av ett stickvapen, fick bägaren att rinna över.

– Jag informerade personalen i går eftermiddag att vi beslutat oss, min personal måste känna sig säker här, säger han.

Bär västen under kläderna

Sju till åtta personer som jobbar på golvet i butiken kommer att bära skyddsvästen under kläderna.

– För ett otränat öga ser det bara ut som om man har lagt på sig några kilo, så jag tror inte att våra kunder kommer att märka något.

Willys i Ronneby har den senaste tiden drabbats av flera incidenter, med snatterier, hot och våldsamheter. Varje år snattas det till ett värde av minst en miljon kronor i butiken, enligt Arvidsson.

– Förr hade vi en incident kanske en gång per år, nu har vi det minst en gång i månaden. Generellt sett så har hotbilden ökat och det är många butiksägare som upplever samma sak, säger han.

”Rån bagatelliseras”

När anställda upptäcker att någon snattat hålls vederbörande fast i väntan på polisen.

– Men ibland kan det ta flera timmar innan polisen dyker upp och vi får då själva ta hand om aggresiva snattare.

Det kan även bli aktuellt för kassapersonal att använda skyddsvästar.

– Det känns ju inte jättekul precis, men det är som om samhället börjat bagatellisera rån, och jag gör allt för att skydda min personal, säger Krister Arvidsson.

När SVT Nyheter Blekinge ringer polisen i Ronneby tror man att det är ett skämt.

– Är det ett första april-skämt, undrar Kurt-Erik Gunnarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.