Robert Loeffel är presstalesperson hos polisen i Region Syd. Foto: TT och SVT

Fler åker fast för olovlig körning

Publicerad

Under 2017 ökade antalet anmälda brott för olovlig körning i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län med mer än 30 procent jämfört med året före. Det visar färsk statistik från BRÅ.

Att köra ett fordon olovligt innebär att köra utan rätt behörighet. Det kan handla om antingen att inte ha körkort alls, att ha blivit fråntagen det eller att köra till exempel tung lastbil när du bara har B-körkort.

Förra året gjordes 1836 anmälningar av olovlig körning i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. Det är en ökning med 33 procent jämfört med året dessförinnan – en markant ökning på ett år alltså.

Senast antalet anmälningar var minst lika många var för tio år sedan. Det här visar färsk statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Flera bakomliggande orsaker

Till ökningen finns det flera orsaker, enligt polisen.

– Vi rapporterar fler och fler utländska körkort i våra insatser ute på vägarna, säger Robert Loeffel, presstalesperson hos polisen i Region Syd.

Han berättar också om hur tekniken hjälper polisen att upptäcka personer som kör utan körkort.

– En sökning i mobiltelefonen räcker för att se om bilens ägare har körkort och det är ju ofta ägaren som kör den. Och att det är fler och fler som kör utan rätt behörighet hör också till viss del ihop med invandringen, att man som ny i Sverige kanske inte bryr sig om att ta reda på vilka regler som gäller för att köra bil.

Böter vanligast

Det vanligaste straffet för olovlig körning är böter. Men brottet kan även ge fängelse i upp till sex månader. Längden på fängelsestraffet beror bland annat på hur frekvent brottet har begåtts av personen.

– Olovlig körning sker ofta i anslutning till rattfylla eller tillsammans med annan grövre brottslighet. Då försvinner brottet ofta genom straffrabatten, säger Robert Loeffel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.