Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rekordmånga har redan bokat in sig på camping inför sommaren. Hör campingvärd David Berg på Dragsö camping i Karlskrona i klippet ovan. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT

Campingar spår rekordsommar – ovanligt många tidiga bokningar i Blekinge

Publicerad

Camping-Sverige står inför en rekordsommar – och bokningstrycket är redan högt. Särskilt populärt är Blekinge, Västkusten och Öland när svenskar och europeer bokar sin sommarsemester.

Sommarens campinggäster bokar plats tidigare i år än föregående år. En rundringning som SVT Nyheter Blekinge har gjort visar att flera av länets campingar aldrig varit med om så högt bokningstryck såhär tidigt på året.

– Vi tror det kommer att bli en bra sommar. Vissa destinationer är mer frekvent bokade redan nu; Blekinge, Västkusten och Öland, säger Peter Jansson, VD för bransch- och marknadsorganisationen SCR Svensk Camping.

Flera förklaringar bakom

– Det har blivit dyrare att åka utomlands, så svenskar tycker det är billigt att semestra hemma och de som bor ute i Europa tycker att det är billigt att åka till Sverige, säger David Berg, campingvärd på Dragsö camping i Karlskrona.

Ett annat skäl till att fler bokar tidigare tror flera campingägare är att det varit så fullt på campingarna de senaste somrarna att besökare vill försäkra sig om en campingplats eller stuga inför semestern.

– Det ser hur bra ut som helst inför sommaren. Folk bokar mycket tidigare i år, konstaterar Stefan Nilsson som äger Järnaviks camping.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.