Efter att ha lämnat Region Blekinge fick cancerläkaren en ny anställning i Örebro län, där misstagen fortsatte. Foto: Arkiv

Cancerläkare gjorde flera fel i Blekinge – anställdes i Örebro

Publicerad

En cancerläkare i Region Blekinge anmäldes till Ivo efter att flera felbedömningar, som kunde lett till att patienter fått fel behandling, upptäckts.

Efter anmälan lämnade läkaren sin tjänst – och fick nytt jobb inom Örebro län.

Läkaren var anställd inom Gävleborgs län i sex år innan denne anställdes i Blekinge förra sommaren.

Efter bara sju månader avslutades anställningen – sedan det upptäckts att cancerpatienter riskerat att få felaktig behandling. Bedömningarna kunde korrigeras av annan personal, men cancerläkaren anmäldes av Region Blekinge till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, för utredning.

Anställdes på nytt

Efter att ha lämnat Blekinge fick läkaren en ny anställning i Örebro län. Men i april fick verksamheten kännedom om Region Blekinges anmälan till Ivo gällande läkarens inkorrekta bedömningar.

Läkaren stängdes av samma dag och en granskning inleddes, som visade att läkaren förorsakat risk för- eller allvarlig vårdskada för flera patienter även på den nya arbetsplatsen.

Till exempel ska läkaren i ett fall ha konstaterat lungtumör när det inte fanns tecken på detta. I ett annat fall misstogs risknivån i en tumör och en patient hade kunnat förskonas från onödiga ingrepp.

Anställningen i Örebro avslutades i juli och läkaren är ännu en gång anmäld till Ivo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.