Varje dag, främst kvällstid, får Cecilia Ockedal i Asarum besök av igelkottar. Hos henne har de en egen kotteby. Hör henne berätta mer i videoklippet. Foto: Towe Olsson/SVT och privat

Här har igelkottarna fått en egen by – i Cecilias trädgård

Uppdaterad
Publicerad

Det började med att Cecilia Ockedal i Asarum tog hand om en skadad igelkott. Året efter kom den tillbaka – och hade fler med sig.

Nu har Cecilia en hel kotteby hemma i trädgården.

Hittills i år har hon räknat till 16 olika igelkottar. Hon skiljer dem åt genom att markera dem med olika färger.

– Det som fascinerar mig är deras olika personligheter. De är helt olika precis som hundar och katter. En del är framåt, en del är blyga och försiktiga, och en del är glupska, säger Cecilia Ockedal.

Erbjuds ägg och kattmat

I kottebyn har igelkottarna tillgång till sol- och regnskydd, egna hus och så får de vatten, äggula och kattmat.

– Men jag stödmatar dem bara. Ger man dem för mycket mat kan de bli tjocka och då kan de inte bolla ihop sig och skydda sig mot rovdjur.

I klippet ovan visar Cecilia Ockedal runt i kottebyn och berättar hur hon gör för att plocka fästingar från igelkottarna utan att sticka sig på deras taggar.

Laktoskänsligt klot med 6 000 taggar

 • En igelkott har cirka 6 000 taggar. Taggarna är till för att de ska kunna skydda sig mot rovdjur. När faran är framme rullar de ihop sig till taggiga klot.

 • De har funnit i mer än 30 miljoner år.

 • De är fridlysta i Sverige.

 • Det finns cirka 30 000 igelkottar i Sverige.

 • De är aktiva främst på natten.

 • De tål inte laktos och ska därför inte dricka mjölk.

 • De ligger i dvala på vintern.

Källa: SLU artdatabanken och Jägareförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.