Foto: Cecilia Ahle/SVT

Charlotta: ”Han ville skjuta mig i huvudet”

Uppdaterad
Publicerad

När läraren Charlotta blev dödshotad av en elev och sedan trakasserad på sin skola i Blekinge höll det på att bli slutet på hennes tid som lärare.

Se hela inslaget här

För två år sedan var Charlotta ny på sin arbetsplats, en skola i Blekinge. Då hade hon jobbat som lärare i tio år. Allt började med att hon blev instängd av en grupp elever i kopieringsrummet och när hon väl tagit sig ut sa hon till på skarpen.

– Då kommer en kille fram och hotade att skjuta mig. Han hade ingen pistol eller så med sig, men han sa att de inte bara skulle stänga in mig utan också skjuta mig i pannan. I den stunden var inte jag lärare längre, utan då blev jag mamma och människa. Jag blev rädd för mitt liv. Jag gick in på mitt arbetsrum, grät och visste inte vart jag skulle ta vägen, säger Charlotta, som inte vill använda sitt efternamn för att lämna allt bakom sig.

Blev trakasserad i månader

Charlotta stannar kvar arbetsdagen ut och efter flera dagar polisanmäler rektorn till slut pojkarna, men killen som har hotat henne är minderårig. För Charlotta är inte, vad hon kallar den psykiska terrorn, över.

De kommande månaderna efter dödshotet trakasserar en annan grupp elever henne varje dag i korridoren, skriker köns- och glåpord och påminner om det som hon bara vill glömma.

– De kunde hålla upp fingrarna som en pistol när jag gick förbi och kunde fråga obscena grejer som ”hur skulle han skjuta dig?”. Det var som att bli kränkt och förnedrad om och om igen. Jag mådde jättedåligt varje dag när jag skulle gå till jobbet.

Anmälningarna om hot och våld ökar

Trakasserier, hot och våld har blivit allt vanligare i skolmiljön. På bara några år har antalet anmälda allvarliga hot- och våldshändelser nära fördubblats mellan elever och lärare och elever och elever, enligt Arbetsmiljöverket.

Från 173 anmälningar om hot år 2012 till 263 år 2016 och 234 anmälningar om våld år 2012 till 456 anmälningar år 2016. Även hot och våld som har orsakat sjukfrånvaro inom utbildningsväsendet fortsätter öka. Det är något som bekymrar Carina Svensson, ordförande för Lärarförbundet Karlskrona.

– Det är allvarligt. Det måste vara nolltolerans mot hot och våld. Skolan har ett uppdrag att både jobba med kunskapsinhämtning och den sociala biten. När det gäller yngre elever så är det mycket man måste arbeta med, säger hon.

”Jag var nära att sluta som lärare”

Till slut får Charlotta nog på sin skola. Hon upplever inte att skolledningen har någon handlingsplan för den här typen av händelser och blir inte hjälpt av företagshälsovården, utan får söka psykologhjälp själv.

– Jag var nära att sluta som lärare helt. Jag ville färga håret svart eller brunt så att ingen skulle känna igen mig. Jag orkade knappt gå att handla. Jag ville bara byta ort och liv, säger Charlotta.

Hon blir sjukskriven resten av terminen. Skolan, vars rektor har bytts ut sedan händelsen, säger till SVT Nyheter Blekinge att man idag har en handlingsplan och direkt polisanmäler hot och våld mot lärare.

Charlotta bestämmer sig till sist för att hon ska ge läraryrket en sista chans, säger upp sig och byter till en annan skola. Där trivs hon i dag väldigt bra och har gjort henne trygg igen i sin lärarroll. Men att hot och våld ökar i skolan tror hon får allvarliga konsekvenser.

–  Det kan säkert bidra att den lärare väljer att sluta eller hindrar folk att ge sig in i yrket. Jag hör ofta att folk reagerar på att jag jobbar på högstadiet, att det måste vara hemskt. Det är oftast inte alls hemskt, utan fantastiska elever. Men det är klart att det händer hemska grejer, säger Charlotta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.