Gösta Ekwall tittar på en träbåt Foto: SVT

Dags att sköta om träbåten

Uppdaterad
Publicerad

För Blekingar med träbåt är det dags att börja jobba på den nu – om en månad ska de vara i sjön. Detta enligt experterna på Litorina folkhögskolas båtbyggarlinje som hade öppet hus med Blekinge museum idag.

På museets filial i Rosenholm träffandes många träbåtälskare under söndagen.

Temat för evenemanget var ”Skötsel av träbåtar” något som innebär mycket jobb – ibland nästan för mycket.

– Vid nyproduktion så händer det ibland att eleverna vill elda upp sin båt. Och då säger vi ”Det går över”. Och nästa vecka kan de inte förstå att de sa så. Sedan kommer all belöning när båten är i sjön, säger Stefan Petersson, som är deltidlärare vid båtbyggarlinjen på Litorina folkhögskola.

Har man en träbåt så ska den nu borstas och rengöras. Sedan ska den oljas och förnissas och så förstås bottenmålas. Och finns en motor så måste den också ses över och smörjas upp.

Men träbåtar är värda allt slit menar entusiasterna.

– Charmen med en träbåt, mot en plastbåt, är att det är levande materia. En träbåt är ett eget liv i sig tycker jag, den är vacker och då ser jag gärna en äldre båt där ingen är den andra lik, säger Gösta Ekwall, ordförande i föreningen Allmogebåtar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.