Foto: TT/SVT

Föreslagen chockhöjning av patientavgifter väcker kritik

Uppdaterad
Publicerad

En fördubbling av kostnaden för ett läkarbesök i primärvården – det är ett tjänstemannaförslag som nu väcker stark politisk kritik. Imorgon tas ärendet upp i hälso- och sjukvårdsnämnden, men redan nu ser det ut att bli svårt för förslaget att gå igenom.

Som ett led i att öka intäkterna till regionen föreslår tjänstemännen en kraftig höjning av patientavgifterna i primärvården. I dag kostar ett läkarbesök på en vårdcentral 150 kronor, men redan nästa år kan det kosta det dubbla, 300 kronor, om förslaget går igenom.

– Det är ett helt oacceptabelt förslag som skulle slå hårt mot de patienter som har ett utsatt läge. Det skulle också innebära att många kanske väljer att avstå från att söka den vård man behöver. Vi socialdemokrater kommer inte medverka till att man fördubblar patientavgifterna, säger Christina Mattisson (S), oppositionsråd i Region Blekinge.

Tjänstemännen föreslår att en enhetlig taxa på 300 kronor ska införas, oavsett om man besöker en läkare, sjuksköterska eller specialistläkare. Den enhetliga taxan skulle förenkla för patienten och minska viss administration för personalen skriver tjänstemännen, och det skulle också innebära en ökning av patientintäkterna på runt 28 miljoner kronor per år, vilket Sydöstran var först med att rapportera om.

Kan röstas ner i morgon

I morgon hanteras ärendet i hälso- och sjukvårdsnämnden, men redan nu ser det ut att bli svårt för förslaget att vinna gehör. Sverigedemokraterna säger att de inte kommer gå med på en höjning till 300 kronor, och även Vänsterpartiet kommer rösta mot förslaget.

Alliansen har däremot inte bestämt sig ännu.

– Vi kommer att diskutera det. Siffrorna som visar hur mycket det skulle ge i extra intäkter ändras hela tiden så vi kan inte ta ställning till förslaget som det ligger nu. Först måste vi räkna fram exakt vad det ger för konsekvenser, säger Lennarth Förberg (M), regionråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.