S i Olofström måste skjuta upp valet av ny ordförande. Foto: TT

Corona flyttar fram valet av ny S-ledare i Olofström

Uppdaterad
Publicerad

Meningen var att sätta punkt för den utdragna S-konflikten i Olofström och byta ut partiets ordförande. Men det avgörande mötet måste nu skjutas upp och orsaken stavas corona.

Det var i slutet av januari som arbetarekommunens ordförande Jan Björkman meddelade att han inte ställer upp för omval. Han uppgav hälsoskäl som den avgörande orsaken.

Långvarig splittring

Beskedet föregicks av kritik och missnöje från hans politiska motståndare i den långvariga konflikt som splittrat Socialdemokraterna i Olofström. Den tidigare planen var att han skulle ersättas av en efterträdare på årsmötet den 31 mars. Men så kan inte ske.

– Eftersom rekommendationerna är att man inte ska ha större samlingar skjuter vi upp årsmötet till ett senare tillfälle. Jag hoppas att det blir av någon gång i maj. Men jag vet inte alls. De beror alldeles på hur restriktionerna ser ut, säger Yvonne Andréasson (S).

”Medlemmarna väljer”

Som arbetarekommunens vice ordförande har hon nu tagit över tillfälligt.

– Jan Björkman lämnade in en avsägelse av sitt uppdrag för en vecka sedan. Jag är en av de nominerade att bli ordförande och jag står till förfogande. Men det är medlemmarna som väljer, säger Yvonne Andréasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

S-bråket i Olofström

Mer i ämnet