Foto: TT

Coronautbrott på F17 – stort antal värnpliktiga hemskickade

Publicerad

Ett stort antal värnpliktiga vid flygbasen F17 i Kallinge har skickats hem med anledning av ett utbrott av covid-19. Något som P4 Blekinge var först med att berätta om.

Det var efter att de värnpliktiga kom tillbaka till flottiljen i Kallinge efter julledigheten som flera fall av coronasmitta upptäcktes.

– Vi tog beslutet att skicka hem ett stort antal värnpliktiga, som en del i vårt smittkyddsarbete. Vissa hade symptom och andra hade närstående som hade symptom eller positiva covidresultat, säger Jonas Holmberg, kommunikatör på F 17 till SVT Nyheter Blekinge.

Flottiljen vill inte gå ut med hur många av de totalt 160 värnpliktiga som behövt åka hem, men uppger att det rör sig om en stor del.

Påverkar inte beredskapen

Just nu jobbar försvarsmakten med en hög beredskap, med anledning av det spända säkerhetspolitiska läget. Men enligt Jonas Holmberg påverkar inte covidfallen beredskapen på F17.

– Nej, det påverkar inte på något sätt. Det ligger inom ramen för vår normala verksamhet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.