Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Coronaviruset upptäckt på minkfarm i Sölvesborg

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har coronaviruset konstaterats hos minkar i Sverige. Det är prover från en minkfarm i Sölvesborg som varit positiva. Även personal på minkfarmen ska ha konstaterats smittade av viruset.

Sedan ett stort antal minkbesättningar i Danmark och Nederländerna konstaterats smittade av coronaviruset har även svenska minkfarmare uppmanats skicka in döda minkar till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för prover.

Nu har en besättning i Sölvesborgs kommun konstaterats bära på smittan, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

– De flesta minkar som smittas med Sars-CoV-2 får vanligen bara en övergående och lindrig sjukdom. Vi ser i nuläget ingen anledning att avliva djuren i den smittade besättningen, men den är belagd med restriktioner för att förhindra smittspridning, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket, i pressmeddelandet.

Även personal på minkfarmen ska ha konstaterats smittade av viruset. Det är inte fastställt om det finns något samband mellan smittan hos minkarna och hos personalen, även om det kan antas, skriver Jordbruksverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.