Foto: TT

Dålig tillgänglighet på badplatser i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Omsorgsföretaget Humana granskar årligen tillgänglighetsarbetet i landets kommuner. Specifikt för badplatser handlar det främst om att möjliggöra för rullstorsburna personer att ta sig ut i vattnet.

Andelen kommuner i landet där fler än hälften av alla badplatser är anpassade till rullstolsburna är 22 procent, från fjolårets 16. Med anpassad menas att det ska gå att ta sig i och ur vattnet även i rullstol, till exempel med hjälp av en ramp.

Bland Blekinges kommuner jobbar Karlshamn och Sölvesborg på bäst. Där är mellan 50 och 74 procent av badplatserna anpassade till rullstorsburna. I Karlskrona, Olofström och Ronneby däremot är färre än hälften av badplatserna anpassade.

Blekinge går i linje med resten av landet och tillgängligheten är ungefär lika låg överallt. Bara i ungefär var tionde kommun är varje badplats anpassad.

– Det är väldigt tråkigt, även de som sitter i rullstol borde få möjlighet att delta i samhällslivet och komma ut till stranden som alla andra, säger Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig på Humana.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.