Daniel Lundberg är sms-livräddare – det här händer vid larm. Foto: Sandra Wennergren/SVT

Han räddar liv via telefonen: ”Man får släppa allt”

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Lundberg är frivillig SMS-livräddare som snabbt rycker ut vid larm om hjärtstopp. Syftet är att drabbade kan få hjälp med HLR och hjärtstartare innan ambulans är på plats.

Daniel Lundberg från Karlshamn har ryckt ut på ungefär 15 larm om hjärtstopp de senaste åren.

– När som helst kan det bli en ganska skarp signal från telefonen. Man får ett besked om vad det är för typ av larm och en position vart man ska bege sig, säger Daniel Lundberg.

– Då får man släppa allt vad man har för sina händer.

Vid ett tillfälle kom ett larm när han och familjen var på väg att fira midsommar. Då fick han snabbt lämna sillfatet till frun och ge sig iväg.

”Viktigt att vara där så fort som möjligt”

Men om personerna klarar sig efteråt, när ambulanspersonalen tagit över och fört den drabbade till sjukhus, får inte livräddarna veta.

– Det viktiga är att man är där så fort som möjligt och kan hjälpa till att göra skillnad, säger han. Om man skulle få ett hjärtstopp själv så hoppas man ju att det finns någon i närheten som har möjligheten och kunskapen att hjälpa till.

För att bli sms-livräddare krävs att man är över 18 år samt har gått en HLR-utbildning.

Se i klippet hur det går till vid larm om hjärtstopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.