Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren Daniel Engelbertsen har fått tre miljoner kronor i anslag till sin forskning om hjärt- och kärlsjukdomar. Hör honom i klippet ovan. Foto: Carolina Svalbacke/SVT

Daniel Engelbertsens forskning ska öka kunskapen om hjärt- och kärlsjukdomar

Publicerad

Forskaren Daniel Engelbertsen från Karlskrona har fått tre miljoner kronor i anslag från Hjärt-Lungfonden. Förhoppningen är att hans forskning ska öka förståelsen för varför vissa drabbas av hjärtinfarkt och stroke, och vissa inte.

Pengarna som Daniel Engelbertsen fått i anslag ska gå till hans forskning som handlar om att i detalj undersöka hur T-celler påverkar åderförkalkning. Åderförkalkning är en vanlig orsak till hjärt- och kärlsjukdomar.

T-celler är viktiga för att skydda mot virus och bakterier men forskning har visat T-celler också har en påverkan på risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Ta fram nya läkemedel

På längre sikt hoppas Daniel Engelbertsen, som arbetar vid Lunds universitet, att resultaten av hans forskning ska kunna vara till hjälp för att ta fram nya läkemedel för att minska risken för hjärtinfarkt och stroke.

– Förhoppningen är att vår forskning kommer leda till att man inom 5-10 år ser på den här sjukdomen på ett nytt sätt och därigenom identifierar nya läkemedel, säger han.

Hör Daniel Engelbertsen berätta mer om sin forskning i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.