I slutet av 2023 startade Jämshögs folkhögskola verksamheten Pedagogiskt äventyr som riktar sig till de längst bort från arbetsmarknaden. Projektet har haft lite olika former, men mynnade ut till en kurs där deltagarna individuellt bestämmer innehållet.
Utvärderingen som gjordes efter den avslutade förstudien visar att flera av de som deltagit i projektet fortsatt in i annan sysselsättning. Men när skolan skulle ansöka om nya medel så stötte de på patrull.
– Nu var man tvungen att ha en region eller kommun som stod som huvudägare av projektet och där funkade det inte riktigt, säger Lena Pålsson som är rektor på Jämshögs folkhögskola.
Ni kan inte finansiera det på något annat sätt?
– Som det ser ut nu så går det inte.
Nya krav satte stopp
Pengarna som de ansökte om kommer från det statligt finansierade projektet ”Uppdrag psykisk hälsa” som ger bidrag till verksamheter som arbetar för psykisk hälsa. Blekinges andel delas ut till Ledningssamverkan vård och omsorg, LSVO, som består av regionen och länets fem kommuner. De bestämmer sedan vilka projekt som ska få medel.
– Det här är ju skattepengar som kommer från statligt håll och vi har som ansvar att säkra att de kommer så många som möjligt till gagn. Då har vi satt som krav att kommun eller region kliver in som huvudman. Det tycker vi är rimligt då pengarna ändå går till oss, säger Annika Mellquist som är hälso- och sjukvårdschef för nära vård i Region Blekinge.
Men hon ser det inte som omöjligt att projekt likt Pedagogiskt äventyr får ta del av pengarna.
– Vi vill uppmuntra till samverkan och ha med flera aktörer men det är viktigt att vi ändå finns med, säger hon.
Olofströms kommun drog sig ur
Och ett tag såg det ut som om det skulle kunna bli just så. Skolan hade långtgående diskussioner med Olofström kommun om att de skulle gå in som huvudman, men i sista stund drog kommunen sig ur.
Spela klippet för att höra varför.