Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Roger Fredriksson (M) och Ola Robertsson (S) utgör stommen i det nya styret i Ronneby: ”Vi tar ansvar” Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Därför får Ronneby två kommunalråd: ”Behöver starkt styre”

Uppdaterad
Publicerad

Det hårt kritiserade kommunalrådet Roger Fredriksson (M) lämnar över ordförandeklubban till oppositionen.

Men behåller full ersättning.

– Det krävs för ett starkt styre, förklarar S-ledaren Ola Robertsson.

SVT Nyheter Blekinge har tidigare avslöjat att Roger Fredriksson föreslås behålla fullt arvode – trots att han i den nya politiska organisationen lämnar ifrån sig ordförandeskapet i kommunstyrelsen.

– Det krävs för ett starkt styre och för att vi ska komma framåt i det här läget, säger oppositionsrådet Ola Robertsson, som betonade att det inte leder till en fördyrad politisk organisation totalt sett.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

– Vi minskar KSAU (kommunstyrelsens arbetsutskott) och Helsobrunnen (moderbolag), så totalt handlar det om en minskning med 400 000 kronor årligen, säger Ola Robertsson.

”Kommer skapa politisk stabilitet”

Under presskonferensen meddelade den tilltänkta kommunstyrelseordföranden att partierna inleder ett valtekniskt samarbete med C, V och MP.

– Därmed samlar vi 31 av 59 mandat. Även om tre moderater röstar emot har vi majoritet vilket kommer skapa en politisk stabilitet och ta oss ur det här dödläget som har uppstått, säger Ola Robertsson.

Den budget som redan lagts av Samling för Ronneby kommer fortsätta att gälla, meddelar Roger Fredriksson (M). Samtidigt levererar han en känga till sina kritiker.

– Att som politiker ägna sig åt pajkastning och politiskt spel är inte värdigt när kommunen befinner sig i läget den gör, med underskott och en ekonomiskt pressad situation, säger Roger Fredriksson (M).

Vad tror du dina väljare anser om att du släpper fram Socialdemokraterna?

– Det vet jag inte, är det enkla svaret. Men nu lagar vi efter läge, i en svår politisk situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

Mer i ämnet