Det fortsätter att svaja inom S i Olofström. Foto: TT

Därför rasar S-striden i Olofström

Publicerad

S har tidigare haft egen majoritet i Olofström och kommunen har varit ett skyltfönster för partiet. Men uppmärksamheten sedan flera månader tillbaka handlar istället om striderna.

Här är en tillbakablick som förklarar bakgrunden till konflikten inom Socialdemokraterna i Olofström.

Under demonstrationståget på 1 maj i år upprätthölls fortfarande en fasad av en enad front. Men när musiken tystnade den kvällen meddelade partiets ordförande i Olofström, Jan Björkman, att kommunalrådet Sara Rudolfsson inte längre hade förtroende från partiets styrelse i kommunen.

S-bråket i Olofström

Slog tillbaka

Senare slog hon tillbaka och svarade att hon ville fortsätta. Men krävde Jan Björkmans avgång.

Maktstriden kulminerade under medlemsmötet i juni. De båda sidorna mobiliserade sina anhängare.

Kraftmätning avgjorde

I kraftmätningen som följde röstade en majoritet av medlemmarna för att avsätta Sara Rudolfsson. En ny S-ledare röstades fram i Olofström, Morgan Bengtsson.

Men den som räknat med att oenigheten skulle upphöra efter det räknade fel. Nu fortsätter motsättningarna med att Kyrkhults S-förening kräver både förändringar och att ledande socialdemokrater i Olofström måste avgå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

S-bråket i Olofström

Mer i ämnet